Toaletari de primavara

Chiar daca nu ai un abonament lunar pentru intretinerea gradinii tale, totusi aceasta necesita ocazional unele interventii din partea unor specialisti pentru buna dezvoltare a spatiului tau verde. In mod deosebit primavara sunt necesare toaletari, cand iesirea din sezonul rece necesita unele operatiuni de tundere, toaletare, curatare, scarificare, aerare, fertilizare sau tratamente de specialitate.

Printre cele mai importante operatiuni care se efectueaza primavara sunt cele legate de tunderea si toaletarea arborilor fructiferi, a gardurilor vii, scarificarea si aerarea gazonului, tunderea trandafirilor, dar si toaletari de arbusti si arbori decorativi, curatarea aranjamentelor florale, etc.

Toaletarea pomilor fructiferi este o prima operatiune ce trebuie efectuata in gradina si care necesita cunostinte profesionale, deoarece o taiere necorespunzatoare poate duce la deteriorarea pomului si la o productie slaba de fructe si trebuie facuta astfel incat pomul sa nu sufere de pe urma ranilor cauzate de taiere.

Peluza de gazon este pentru multi iubitori ai gradinilor cea mai importanta componenta peisagistica a spatiului verde de care dispun. Tocmai din acest motiv primavara (dar nu numai) sunt necesare interventii specifice pentru buna evolutie a gazonului pe toata durata sezonului cald. Scarificarea, aerareaa si fertilizarea peluzei au in vedere curatarea acesteia de firele uscate ramase de peste iarna, si aerisirea lui pentru buna circulatie a microorganismelor in sol, dar si a componentelor din ingrasaminte, esentiale unui gazon sanatos, frumos si cat mai rezistent.

Tradafirii sunt printre cele mai prolifice plante decorative de la noi din tara, datorita conditiilor de mediu propice dezvoltarii lor, dar si pentru ca au o perioada indelungata de inflorire, ceea ce ii face mult iubiti. Desi considerate plante rezistente, primavara acestia au nevoie de tunderi si toaletari de specialitate, dar si de tratamente si fertilizari. Deasemenea, un numar insemnat de arbori si arbusti decorativi sau liane trebuiesc toaletate la inceputul sezonului, fie pentru indepartarea ramurilor uscate, fie pentru toaletari decorative, sau in unele cazuri toaletari necasare bunei dezvoltari a acestora.

Gardurile vii sunt des folosite pentru delimitarea unei gradini, a unui spatiu privat, fiind deosebit de apreciate pentru intimitatea pe care o pot oferi. Toaletarea acestora, in functie de specie, se face strict in anumite perioade ale anului, cu unelte specifice, si respectand o serie de reguli. Tratarea si fertilizarea de primavara sunt esentiale pentru buna crestere a acestora de-a lungul anului.

Toaletarile de primavara, indispensabile la inceputul anotimpului frumos, se pot efectua (si este chiar recomandat) si in alte perioade ale anului, in speta la sfarsitul verii, sau inceputul toamnei, chiar daca totusi intervin unele modificari in abordarea operatiunilor.