Tratamentele fito-sanitare care se aplica de-a lungul anului (atat preventiv, cat si curativ) au scopul de a elimina si tine sub control o gama larga de daunatori si boli, care afecteaza sanatatea plantelor, buna lor intrare in vegetatie si dezvoltare.
Printre daunatorii eliminati de aceste tratamente, si care sunt prezente in spatiul nostru geographic, mentionez ovalisia festiva (ataca coniferele: Thuja, Cyprese, pini cu efecte letale deja vizibile in multe zone ale Romaniei), tripsi care prin actiunea lor afecteaza sistemul imunitar al plantelor, afide, paianjen rosu, paduche lanos, paduche testos (prezent pe prunusii decorativi de pe aleea principala).
Un alt daunator care pune mari probleme este viermele de buxus, foarte agresiv in ultimii ani, si care produce daune iremediabile (plantele sunt desfrunzite complet).
Fara aceste tratamente la debutul sezonului cald, dar si de-a lungul anului ne vom confrunta cu un numar mult mai mare de daunatori, mai greu si mai costisitor de combatut.
In ultimii ani modificarile climatice au generat ierni blande in Bucuresti, lipsesc acele perioade prelungite de inghet, astfel incat numarul larvelor si oualelor, care supravietuiesc peste iarna a crescut simtitor, ceea ce ne obliga si mai mult sa aplicam aceste tratamente pentru a tine sub control acesti daunatori.
Deasemenea, anual ne confruntam cu o serie de boli (ciuperci) specific zonei noastre, si anumitor specii de arbori si arbusti: antracnoza, alternarioza, fainare la platani (duc la uscarea si desfrunzirea prematura a arborilor- inca din iulie), basicare specifica teilor, boli ale gardurilor vii, etc.
Daca unii dintre daunatori sunt usor de combatut, tripsii sunt foarte rezistenti, cu multiple generatii pe an, iar bolile nu pot fi combatute cu 1-2 aplicari. Acestea din urma necesita un program sustinut de tratamente pe durata unor ani.
Toate substantele folosite trebuiesc sa faca parte din categoria celor omologate UE, folosite conform recomandarilor producatorilor, sis a poate fi folosite inclusiv de catre amatori. Substante de toxicitate nu se recomanda pentru plantele decorative.