Cum spatiile destinate locuintelor devim din ce in ce mai restranse, si nu toata lumea locuiente intr-o casa, singura solutie ramane amenajarea terasei unui apartament de bloc.
In pozele alaturate puteti vedea amenajarea unei terase mari – cam 80mp – in zona centrala a Bucurestiului, la etajul 5, cu orientare vest.
Problemele pe care le-a ridicat din start acest proiect, si de care trebuie sa tineti cont daca doriti realizarea unei gradini pe o terasa, au fost:
– Greutatea pe care o poate suporta terasa (intrebati constructorul). Luati in calcul greutatea pamantului ud. In cazul acesta a fost vorba de o cladire mai veche, deci a trebuit sa reducem greutatea vaselor, a pamantului, si a plantelor, la minimum posibil.
– Cat soare primeste in timpul zilei. A trebuit sa fim atenti cu alegerea speciilor de plante deoarece terasa noastra primea soare 6 ore pe zi, in timpul verii temperatura la amiaza ajungand si la 50 de grade.
– Curentii de aer, foarte puternici la acea inaltime. Prima dorinta a clientului nostru a fost sa cream o perdea, in dreapta terasei (nord), deoarece vantul era foarte puternic tot anul pe acea portiune.
– Sursa de apa. Fie montati un sistem de irigatii, fie un furtun, deoarece plantele trebuiesc udate.
– Plasarea unor obiecte de mobila exterioara: masa, scaune si hamac.
– Spatiu pentru activitati de recreere, in cazul de fata amplasarea unui gratar.
Avand in vedere toate aspectele de mai sus, proiectul nostru a cuprins urmatoarele:
Am ales jardiniere din lemn de eucalypt, cu izolatie bine inteles. Aveti grija cu este tratat lemnul, astfel incat sa nu dauneze plantelor. Sunt mai usoare, si nu se incing asa de rau vara. S-a ales o culoare inchisa, pentru a crea un contrast cu gresia si peretii in culoare deschisa.
Amestecul vegetal s-a facut din pamant negru, cu pamant de frunze- acestea impreuna cam 50%, si un inlocuitor de substrat vegetal folosit la gradinile la inaltime ce este foarte usor, dar si bogat in minerale. Pentru drenaj s-a pus unstrat subtite de pietris la baza.
In dreapta terasei (zona spre nord), s-au montat 2 randuri de jardiniere, de inaltimi diferite. Cele mari in spate, cele mici in fata. Astfel, in primul rand s-au montat pini (Pinus nigra), atat pentru formarea unui cadru, cat si pentru crearea acelei perdele impotriva vantului. Pinii sunt destul de rezistenti la caldura, dar si foarte potriviti ca bariera impotriva curentilor de aer. Pe randul de jos ne-a jucat putin si cu dimensiunile plantelor si cu culorile. S-au montat berberisi cu frunza rosie, trandafiri, lavanda, bujori, spirea cu frunza galbena, ienuperi orizontali de culori diferite, precum si plante anuale (pentru culoare): alyssum si portulaca. Nu uitati sa puneti si cateva plante curgatoare – iedera – vor imbraca foarte bine jardinierele.
Zona centrala a terasei este destinata locului pentru masa. S-au pus 2 canapele din ratan, masa si scaune din lemn de eucalypt in aceiasi culoare cu cea a vaselor. Deasemenea, in acest spatiu s-au pus si plantele de interior, care vara se doreau scoase afara.
In stanga terasei s-a montat un singur rand de jardiniere cu arbusti de talie medie: cornus alba variegate, cotinus, weigela si viburnum. La acestea s-au adaugat cateva plante perene: irisi si bujori. Punctul de interes al acestui colt este jardiniera rotunda destinata florilor anuale foarte colorate. Craite in mijloc, ageratum si alyssum pe margine.
S-a montat un sistem de irigatii cu furtun picurator, dar si un furtun necesar spalarii terasei, si al plantelor.
Ca si accente de forma si culoare, s-au fixat din loc in loc pe peretii terasei, dar si ai cladinii, mici jardiniere pentru flori anuale: petunii, muscate, etc. Deasemenea, pe peretii cladirii s-au montat spaliere din lemn de eucalypt, pe care s-au tras caprifoi.
Nu uitati de sistemul de iluminare. In cazul nostru avem lampi fixate pe peretii terasei, cu lumina naturala, ce difuzeaza lumina printre plante, punandu-le astfel in evidenta si seara. Pentru o buna iluminare a zonei de masa si a gratarului exista aplice si pe peretii cladirii.
Sper ca toate acestea sa va inspire in realizarea unui mic spatiu verde pe terasa voastra, insa este de preferat sa apelati la specialisti, deoarece sunt multe aspecte de care trebuie sa tineti cont in realizarea unui astfel de proiect.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.