Imprimare

Rhapis excelsa

Scris de Daniel Zimbreanu. Posted in Palmieri


Rhapis excelsaIstoric

Rhapis cunoscut si sub denumirea de Palmierul doamnei poate fi gasit in case si gradini peste tot in lume. S-a adaptat la o mare varietate de conditii de mediu. Acesta fiind motivul principal pentru care cresterea lui ca planta de interior este foarte populara. Dintre cele 4 specii de Rhapis cea mai cunoscuta este Rhapis excelsa originala din China. Existata dovezi ca a fost cultivata ca specie decorativa inca din secolul 17.

Palmierul Rhapis excelsa este usor adaptabil la conditiile de interior si folosit in majoritatea gradinilor tropicale si subtropicale.

 

banner cocopeat 

Fisa de prezentare

Familia
Arecaceae

Aspect
Arbust, arbore

Inaltime
1,5 - 4m

Expunere
La soare

Udare
ii place apa

Cultivare
usoara

 Acest palmier este folosit ca palmier decorativ de mai bine de 300 de ani. A fost cultivat de elita japoneza incepand cu 1600 dupa care a fost introdus in Europa pe la 1700 iar pe la 1850 a devenit foarte popular si in America alaturi de Kentia (Howea) si Aspidistra.

Popularitatea acestei specii poate fi atribuita usurintei in ingrijire, rezistentei la atacul insectelor si a longevitatii ei.

Rata de crestere

Rata de crestere depinde de conditiile de mediu. In cazul productiei comerciale in conditii de 70% umbra si temperaturi subtropicale Rhapis poate creste intre 20 si 30 cm pe an. Cand Rhapis este crescut in casa ca planta de interior rata de crestere scade considerabil. Vorbind in general crescatori au clasificat acest palmier ca avand o rata de crestere scazuta. O planta pentru a ajunge la 15 - 20cm (diametrul ghiveciului) trebuie crescuta in pepiniera cel putin 2 ani iar o planta mare 4 - 7 ani. Acesta este motivul pentru care Rhapis este mai scump decat alte specii de palmieri.

Lumina

Ca la majoritatea plantelor onlinecasinocanada1.com de interior, asigurarea cantitati necesare de lumina este factorul principal in asigurarea sanatatii plantei. Rhapis creste bine in lumina puternica fara soare direct, langa fereastra, dar se poate adapta si in zonele cu lumina redusa. Cu alte cuvinte chiar daca Rhapis este o planta care tolereaza si locurile prost luminate oferai cat de multa lumina poti fara insa sa il ti in soare direct.

Temperatura

Aceasta specie tolereaza temperaturi tropicale si subtropicale (16 la 37 grade C) putand creste atat intr-o atmosfera umeda cat si intr-una uscata.

Tunderea

Taiati frunzele de la baza care au imbatranit si au inceput sa se decoloreze. Daca noile frunze care rasar din centru trunchiului mor atunci e nevoie ca tot trunchiul sa fie taiat deoarece este putrezit si mai devreme sau mai tarziu toate frunzele se vor usca si se vor brunifica.

Este o trasatura caracteristica lui Rhapis ca marginile varfului frunzei sa fie brune. In general brunificarea frunzelor este asociata arsitei ce face ca planta sa se vestejeasca sau apei care nu ajunge la intregul sistem de radacini. Varfurile frunzelor ce au devenit brune se pot taia. Nu uitati Rhapis creste incet deci nu indepartati toate frunzele.

Inegrirea varfului frunzelor este in general asociata cu un exces ca de exemplu prea mult fertilizant sau prea multa apa.

Udarea

Rhapis trebuie sa fie udat foarte bine astfel incat apa sa ajunga la tot sistemul de radacini. Ii place ca solul sa fie tot timpul umed.

Uscarea puternica a pamantului poate determina colorarea frunzelor in gri iar varful se poate brunifica. Daca pamantul este prea umed radacinile pot putrezi, putrezire ce se va reflecta in colorarea varfurilor frunzelor in maron. Radacinile lui Rhapis se gasesc in partea de jos a ghiveciului, deci cand verificati umiditatea solului tineti minte acest aspect deoarece la suprafata pamantul poate sa fie uscat dar umed in partea de jos.

Pamantul

Rhapis creste in aproape orice tip de pamant bine drenat, dar prefera un amestec similar cu cel pentru Violetele Africane (turba fibroasa sau fibra de palmier, pamant de frunze, pamant de ferigi, perlit, nisip). Densitatea solului trebuie sa permita apei sa treaca dar incet astfel incat pamantul sa poate avea timp sa se umezeasca.

Fertilizarea

Rhapis este o planta care creste destul de incet asa ca are nevoie de foarte putin fertilizant. In general daca fertilizati atunci faceti-o cu o concentratie la jumatate fata de concentratia recomandata de producator pentru plantele caruia i se adreseaza fertilizantul. Culoarea frunzelor este cel mai bun indicator daca planta are nevoi de fertilizant sau daca are in exces. Culoare verde bogat indica ca nivelul de fertilizant este sufficient. Daca frunzele capata o nuanta galbuie inseamna ca trebuie sa fertilizati. Rhapis poate suferi in urma lipsei anumitor elemente ceea ce duce la ingalbenirea frunzelor.

Rhapis sufera datorita excesului de bor, flor si clor din apa ceea ce va duce la inegrirea varfurilor frunzelor. Pentru a remedia aceasta problema va trebui sa folositi o apa cat mai pura (cea de ploaie e foarte buna)

Inmultirea

Rhapis se poate inmulti prin diviziune sau seminte, depinde de specie. Raphis fiind o planta dioica are nevoie de ambele tipuri de plante: mascul si femela pentru a se putea obtine seminte.

Rhapis este foarte prolific in a produce puieti ceea ce face ca cea mai buna metoda de inmultire sa fie puietii prin divizarea rizomului mai ales ca semintele sunt foarte rar disponibile

 

pachypodium lameri banner